Ekologiska kläder för hela slanten

Cristina och Ben Andersen – Vad är det som kan få en tandläkare och en programmerare att vilja lämna sina välbetalda jobb, sin status, sina trygga liv, för att ägna sig åt att sälja ekologiska kläder. Inte var det jakten på rikedom som var drivkraften, det handlar om något mycket större.LotusEco startade i Karlskrona 2009, som en ovanlig butik med ekologiska kläder.

Ganska snart uppstod behovet av en webbutik och Ben som kunde det här med programmering, satte genast igång med att utveckla en sådan. Cristina var den som stod för idéerna, inredningen, valet av sortiment och var ansiktet utåt. Två själsfränder som träffades av en slump. De handlade förvisso i samma ekobutik, hade samma ekofrisör, samma intresse för ekologisk mat och så bara en dag så stod de båda där som skapta för varandra. Kanske är det ödet, att allt på något sätt redan är förutbestämt.

Lotus är blomman som står för renhet, skönhet och styrka säger Cristina och jag nickar instämmande som om jag förstår och börjar tänka efter hur en lotusblomma kanske ser ut. Där satt dom i sina ekologiska kläder och mitt emot satt jag med fleecetröjan på mig och kände mig väldigt udda. Påverkar kläderna vår hälsa undrade jag försiktigt och snabbt fick jag en lektion i både hälsa och miljöpåverkan, om ekologisk bomull och om vikten av att köpa ekologiska kläder som verkligen är certifierade enligt GOTS (Global Organic Textile Standard).

Alla våra kläder har denna märkning säger Cristina lite stolt, det är som EU-ekologiskt i Europa eller som KRAV är i Sverige – En märkning som man som konsument kan lita på.

Ekologiska kläder som är märkta GOTS är hållbara i dubbel bemärkelse, men är de inte lite dyra tänker jag lite högt. 59: – för ett par strumpor, jag brukar kunna få fem par för samma pengar i en lågprisbutik, som förvisso inte är ekologiska. Det stör mig lite att jag inte kan berätta att jag brukar köpa ekologiska kläder. Det är dyrt säger jag högt för att urskulda mig. Jag hade inte räknat med att få medhåll. Det är samma sak med ekologiska kläder som det är med livsmedel – Man kommer inte undan kostnaden.Antingen så betalar man det verkliga priset redan i kassan, eller så betalar man till Landstingen när man istället bli sjuk av skiten. Och då har jag inte ens nämnt alla mikroplaster som finns i haven och nu kommer vi in på min fleecetröja igen.

Alla syntetkläder borde brännas säger Cristina, det är inte ens okej att köpa dessa kläder på second hand, problemet är när kläderna ska tvättas, då hjälper inga tvättpåsar, även om vi vill tro att det går att stänga in mikroplasten i en tygpåse. Nu kommer samtalet in på vegansk mat och mat som läkande kraft och även rätt sorts kläder kan bidra till en god hälsa, det finns tydligen böcker om allt. Men om man nu vill börja med att köpa ekologiska kläder, vad börja man då med undrar jag. Kläder som man bär närmast huden säger Cristina. Underkläder, strumpor, pyjamas, T-shirt osv. Och där föll min föreställning om att huden är ett skal som skyddar oss.

Från och med nu tänker jag köpa ekologiska och rättvist producerade kläder, nu när det ändå inte blir dyrare i slutänden.

Besök gärna LotusEcos webbutik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *