Föreläsningar

Välkommen till mina föreläsningar om allt från ekologisk mat till entreprenörskap i offentlig och privat verksamhet.

Här har jag samlat ett urval av mina tankar och idéer.

Kort historik 1985 – 1996 Egen företagare inom catering, restaurang, café och pub. 1997 – 2006 Hemkunskapslärare, Restauranglärare, Restaurangkonsult, Datortekniker och Säljare. 2007 – 2019 Kock på Karlskrona kommun När jag bestämde mig för att bli kock igen så ville jag göra något bra av detta. Det var en stor skillnad att gå från en privat verksamhet in i ett kommunalt kök. Här fanns det redan kunder, pengar och en väl fungerande administration. Egentligen så var det bara att köra igång och det tog några år, men det gick bra till slut.

White Guide junior Jag var den första i hela Sverige som lyckades att KRAV-certifiera en förskola på högsta möjliga nivå 90 % och då ska vi veta att de flesta varor inte var eko och inte heller upphandlade. 2014 vann ”Årets Hållbara Gastronomi” och kom på tredje plats i Sveriges bästa förskolekök. En första placering, är det finaste utmärkelsen som man kan få och jag fick ännu mer energi. Nu skulle allt förändras!

Specialkoster 2016 skrev jag en debattartikel om att vi borde slopa specialkosten och istället tillaga mat som de flesta kan äta. Hundratusentals delningar på sociala medier, som gav många ringar på vattnet. Barn har rätt till en anpassad kost utifrån religiösa, medicinska och etiska skäl. Hur löser vi detta nu och för framtiden och vad kan vi egentligen förvänta oss.

Entreprenörskap i köket Hur får vi folk att tycka att det här är jätteroligt. Många gånger så handlar det om konsten att motivera sig själv. Personal som tycker det är roligt och som trivs, blir sällan sjuka.

KRAV-certifiering Idag är det vanligt med kedjecertifiering, vilket innebär att en hel kommun är certifierade. Det vanligaste är kanske 25 %, men hur når man 50 % och 90 % utan att budgeten ska fallera. Det är inte alls omöjligt, för det handlar inte om pengar.

Framtiden mat Arsenik i ris, miljögifter i fisk, cancerframkallande ämne i kött, palmolja döda orangutanger, morötter har för lite näring, mjölk är inte nyttigt, charkprodukter är cancerframkallande. Hur ser framtidens mat ut och vad kan vi förvänta oss och hur förbereder vi oss för en framtid, där ingen av oss har varit.

Kompetenshöjning Personal är faktiskt en viktigare resurs än pengar. Utnyttja den fantastiska kompetensen som faktiskt finns i de egna leden.

Alla ska med Det är bättre att lägga energi, pengar på de som verkligen brinner för jobbet. Att behandla alla lika är fel mot de som är värda mera.

Brist på ledarskap Min erfarenhet är att det vanligtvis aldrig råder någon brist på chefer. Däremot så finns det ett skriande behov av ledare.

Föreläsning/föredrag Det här brinner jag för och berätta gärna för er om mina tankar och min erfarenhet. Förhoppningsvis så kommer detta är inspirera och sätta igång processer i er verksamhet. Så innan ni bokar, så ska ni tänk igenom om ni verkligen vill ha en förändring.

Vill du komma i kontakt med Stefan Svensson

E-post: ekologiskakocken@gmail.com

Mobil: 070 586 70 79

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *