Gäddan håller på att utrotas

Catch and release – fånga och släpp tillbaka

Har blivit en sport, som förenar smärta hos fisken och en märklig lust hos många sportfiskare.

Jag säger inget om att folk vill fiska, ta hem och äta upp, men hur kan det ens vara lagligt att fånga, plåga och skada gäddan, för att sedan släppa i den igen.

Flera länder vill nu förbjuda detta djurplågeri, men inte Sverige.

Tyskland och Schweiz har nyligen infört förbud mot ”Catch and release”, med motiveringen att det är plågsamt för fisken, men också för att man vill slå vakt om balansen i den marina miljön.

Gäddan håller på att utrotas, längs våra svenska kuster, på grund av flera orsaker. Bland annat, så handlar det om överfiske och övergödning.

Men också för att ”Catch and release” skadar gäddorna, som då blir ett lätt byte för gråsälen och skarven som gärna äter gäddorna.

Blekinge och då i synnerhet Karlskronas skärgård, har alltid varit ett bra fiskevatten när det gäller gäddor.

Karlskrona kommun framställer gäddan i sin marknadsföring, lite kittlande som en havets krokodil och skriver att ”beståndet är mycket gott”, tack vare att nätfisket har minskat, men också tack vara  ”Catch and release” – hur nu ett djurplågeri kan vara något som är bra. 

Länsstyrelsen i Blekinge delar inte denna uppfattning, utan vill istället freda gäddan.

Nu väller det in sportfiskare från hela landet till Karlskrona.

Turistnäringen gnuggar händerna, jobb skapas och skatteintäkter strömmar in till en kommun som inte har råd/förstånd eller intresse av att slå vakt om den marina miljö, vilket är märkligt, då man är en kuststad.

Pratade för några dagar sedan med några av dessa sportfiskare som lade till med sin båt vid Borgmästarfjärden i Karlskrona.

Dagen hade mest erbjudit bottennapp och någon hade fått upp ett cykelhjul.

Men drömmen fanns där och även minnena, över hur bra det var för några år sedan. Men bägge var överens om att fisket hade blivit mycket sämre och på frågan om detta kunde beror på att det var för många sportfiskare, trodde man inte alls på.

Vet du var ”Catch and release” är undrade den ena – Jag vet vad smärta är sa jag lite försiktigt och då uppstod en diskussion om hur hårda gäddorna var i käften – Att de inte kände något.

Den ena sportfiskaren kunde hålla med om att man kunde kalla det för en skenavrättning. Bägge skrattade och jag fick ont i magen.

Snabbt försvann de in till baren på Scandic hotell, sjön suger, sa den ena och vinkade –  Ja sa jag och det gör även ”Catch and release”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *