Skärva gård

Eldsjälen Henrik Wachtmeister har sedan 40 år tillbaka varit engagerad i Skärva gård, som ligger strax utanför Karlskrona.Skärva gård är ett till stor del ett ideellt projekt där vi efter förmåga bidrar med tid och pengar för att vårda och utveckla den fina miljö som finns här ute och fyller den med ett innehåll säger Henrik.

Gårdsbutik, webbutik, konsthall, restaurang, café, listan kan göras längre.Här anordnas det ogrässafari och humlesafari, matlagningskurser och yoga för kropp och själ, för att nämna något ur det rika utbudet.Det här med själen är viktigt säger Henrik, det vi gör, ska vi göra med hjärta, pengar få komma i tredje hand.

För den oinvigde, kan detta kanske verka lite märkligt, men det råder en trolsk stämning på gården.Överallt så hänger det små skyltar och konstiga saker och allt har ett budskap.

”Säg hej till en insekt” står det på en skylt, färgade garner fladdrar för vinden, som för övrigt är en konstinstallation och det märks tydliga influenser från Martinus kosmologi, där allt hänger ihop i det eviga kretsloppet.

Just idag är det stängt i Ekobutiken, men ändå så kommer det folk hela tiden som vill handla.

Jag kan förstå det, för priserna är inte speciellt höga och oftast billigare än i vanliga butiker.Här sätts priserna utifrån att folk ska bli glada och inte efter hur mycket man måste tjäna, berättar Henrik. Och just ordet ”man” använder Henrik ofta i samtalet, man är bara en del av ett samanhang.

Och han vill ogärna prata om sig själv som ägare och det märks.När sådana frågor ställs så börjar Henrik fladdra med blicken och blir till slut räddad av en volontär som berättar att snart är maten klar.Maten som serveras är en Vegankost som dessutom är ekologisk och mycket kommer från gårdens egen odling och nu kommer vi inte på Henriks älsklingsområde – Odling.Här odlas allt utan traditionell gödsel, istället så används klipp och kompostavfall för att ge jorden näring.

På Skärva gård, får djuren leva, även mördarsniglarna, men dessa har inte varit något problem i år säger Henrik som har ett reservat lite längre upp i backen för sniglarna.

Dessa sniglar är inga mördare säger Henrik, det är vi som mördar-sniglar.

Skärva gård har mycket att erbjuda den som söker harmoni och det där lilla extra.Ta till er det som ni tror ni kan har glädje av och låt resten vara, som Martinus skulle ha sagt.Jag kan inte annat än hålla med.Här kan ni handla och bli glada Skärva webbshop

Henrik
Henrik

Vill du stödja oss, så får du gärna sätta in en slant till en kopp kaffe –

Tack för din vänlighet/Stefan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *