Slopa specialkosten

För två år sedan så skrev jag en debattartikel om att man skulle slopa specialkosten och istället laga mat som alla kunde äta.

Grundtanken är att man ska laga en Vegankost i grunden som de flesta kan äta och sedan komplettera med kött, fisk eller kyckling om man nu vill det.

På så vis skulle vi slippa 95 % av all specialkost i våra kök.

Egentligen, så finns det bara fördelar med ett sådant förslag, men det var inte så enkelt skulle det visa sig.

Det som bromsade var EU. mjölkstöd till kommunerna på miljontals kronor och att då ta bort mjölken vore ett ekonomiskt självmord ansåg många.

Men nu börjar verkligheten knacka på i de kommunala skolköken och det bli allt svårare att svara upp mot eleverna/föräldrarnas önskemål och rätt till en anpassad skolmat utifrån religiösa, etiska eller medicinska skäl.

Livsmedelsverket var förut kritiska till att skolorna serverade en Vegankost, men har nu svängt och öppnat upp för en sådan kost även på förskolor.

Butikernas sortiment av glutenfria och mjölkfria varor är snart lika stort som allt annat och larmrapporterna om allt det farliga, har gjort sitt till.

Hade jag personligen haft barn i skolåldern, så hade jag krävt både ekologiskt och KRAV-märkt mat, till mina barn.

De kommunala köken har att förhålla sig till den nya verkligheten, men in i det sista så kämpar man emot både skollagen och Livsmedelsverket.

Den sista striden

Nu greppar kommunerna sitt sista halmstrå och kräver läkarintyg för att ge barnen en anpassad kost, men det är en ytterst tveksam åtgärd och kommer inte heller att funka i praktiken.

Snart ryter sjukvården till och säger att man har annat att göra, än att skriva intyg – Håll i hatten!

Uppdatering:

Fler och fler vårdcentraler låter nu bli att skriva intyg då det handlar om överkänslighet. Om föräldrarna hävda överkänslighet mot något, så ska detta räcka för att få specialkost.

Vill du stödja oss, så får du gärna sätta in en slant till en kopp kaffe –

Tack för din vänlighet/Stefan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *