Tar bort fisken från våra menyer

Ta bort fisken från menyn i våra skolor och restauranger.

Stekt torsk med remouladsås, stekt sill med potatismos, fiskgratäng med

räkor eller varmrökt lax.

De flesta av oss förknippar det här med sjömat som något nyttigt.

Sambandet mellan fisk och Omega3, har gett fisken nästan en oantastlig särställning bland våra rätter.

Men ska vi vara ärliga, så är fisken ingen simmande Omega3-fabrik.

Vill du äta Omega3, så ska du göra som fisken, äta alger.

Östersjön och Västerhavet

Undvik fisk från Östersjön skriver Livsmedelsverket och påpekar att fisken

i Östersjön är full av Dioxiner, PCB och andra miljögifter.

Att fisken skulle vara bättre att äta om den fångas på västkusten, har jag

svårt att tro på.

Vad jag vet så är både torsk, lax och sill förträffliga simmare och rör sig

över stora havsområden.

Vi vet också att halterna av Kvicksilver och Arsenik, har ökat i den fisk som

fångas på västkusten, men det nämns ytterst sällan.

Odlad lax

Odlad lax framhålls oftast som ett bättre alternativ, om vi ska äta fisk.

Ändå så dugga larmrapporterna tätt om hur illa ställt det är med den

odlade laxen.

Bekämpningsmedlet ”Etoxikin” som är förbjudet att använda inom

jordbruket, används flitigt i just fiskmaten, för att fodret inte ska explodera.

Så här skriver Testfakta om den odlade laxen.

Exportförbud

EU har förbjudit Sverige att exportera Östersjöfisk på grund av alla gifterna.

Och hade EU fått bestämma, så hade vi inte ens fått äta fisken själva.

Men Sverige har begärt undantag, vilket innebär att vi få äta den om vi vill.

Miljömärkt fisk (MSC)

Den mesta all den torsk och sej som serveras i våra skolkök är MSC-märkt

och fångas vanligtvis utanför Norges kust.

Redan ombord på fiskebåten fryses fisken in och skickas sedan ner till Kina

för att där fileas och sedan tillbaka igen.

När fisken ligger på barnens tallrik, så har den transporterats 2000 mil.

Det enda som miljömärkningen visar är att fisken är vildfångad och

kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om

havsmiljön.

Att fisken skickas jorden runt, verkar man inte bry sig om.

Nyligen kunde vi läsa om att Norsk lax skickas till Kina, för att där fileas

och sprutas med både vatten och kemikalier.

Detta förvånar mig inte, varför skulle man annars skicka fisken till Kina.

Hoki-fisken

När torsken blir dyrare i inköp för skolorna och restauranger, så väljer man

istället billigare alternativ.

Hoki fångas i Stilla havet och det råder minst sagt delade meningar om

vilken påverkan kärnkraftsolyckan i Fukushima har och har haft på just

den fisken.

Samtidigt så visar en relativ ny studie på förbluffande höga halter av

miljögifter i just Stilla havet.

Våga ifrågasätta

Det är hög tid att vi våga ifrågasätta myterna om sjömatens nyttighet.

Nyligen så kom larmrapporter om Micro plaster i fisk.

Jo, det finns många anledningar till att ta bort fisken från våra offentliga

kök och restauranger och ärligt talat, så kan jag inte komma på någon

anledning till varför vi ska fortsätta att servera och äta fisk.

Och sedan så har vi det här med Kvicksilvret i sjömaten.

Vi få i oss stora mängder Metylkvicksilver genom vår föda och då inte bara

genom att äta fisk.

När vi äter högt upp i näringskedjan, är risken jättestor att vi få i oss höga

koncentrationer av världens absolut farligaste miljögift Metylkvicksilver.

Därför bör vi egentligen äta en växtbaserad kost och gärna då ekologisk.

Och om du inte tänker på vad du själv stoppa i dig, så tänk på barnen, som

litar på oss vuxna.

Stefan Svensson Ekologisk kock, inspiratör och föreläsareKarlskrona

One thought on “Tar bort fisken från våra menyer

  1. Du lutar säkert ditt tyckande på de studier du har tagit del av vilket ett sig vara studier som visar hur bra vi mår av växtbaserad kost. Släng då även ett öga på det ännu större antal studier som gjorts på hur bra vi mår av mångfacetterad kost samt även de som visar att fisk väl och ve ser olika ut på olika håll i världshaven. Hoppas du inte gör valen åt barnen och deras föräldrar genom att bara servera vegetabilier.
    Vänligen Anna Vikström kock och inspiratör men framförallt mån om människans kapacitet att göra egna val genom bred och saklig information.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *